Αραβική πίτα από γλυκοπατάτα

Αραβική πίτα από γλυκοπατάτα

Μια μέρα που θα έχεις ανοιχτό φούρνο για να βάλεις το ταψί με τη φαγητάρα σου, ε, πέτα και μια γλυκοπατάτα από δίπλα. Μην σου πω και μια πιπεριά Φλωρίνης. Η πρώτη θα σου βγάλει φανταστικές αραβικές πίτες από γλυκοπατάτα. Η δεύτερη σάλτσα με πιπεριά Φλωρίνης που πάει παντού.

Αραβική πίτα από γλυκοπατάτα

Έπειτα συνδυάζονται όλα: τρως το φαγητό σου και αργότερα ή την επόμενη τυλίγεις στην αραβική ό,τι περίσσεψε (λέμε τώρα), προσθέτεις σάλτσα και τρως την νοστιμιά τυλιγμένη.

Ή σκρολάρεις παρακάτω για να βρεις προτάσεις για το πώς αλλιώς να την φας, πέραν αυτών που ήδη σκέφτεσαι. Όλα αυτά σε πίτα που έκανες με τα χεράκια σου, στην κουζίνα σου, χωρίς πρόσθετα και περιττά συστατικά. Μόνο 2: γλυκοπατάτα και αλεύρι.

  • Αραβική πίτα από γλυκοπατάτα
  • Αραβική πίτα από γλυκοπατάτα
  • Αραβική πίτα από γλυκοπατάτα
  • Αραβική πίτα από γλυκοπατάτα
  • Αραβική πίτα από γλυκοπατάτα
  • Αραβική πίτα από γλυκοπατάτα
  • Αραβική πίτα από γλυκοπατάτα
  • Αραβική πίτα από γλυκοπατάτα

Την γλυκοπατάτα τη θεωρώ από τα πιο ωραία υλικά του κόσμου, καμιά υπερβολή. Όταν ανακατεύεται με αλεύρι, σχηματίζεται σε μια μαλακή μπάλα ζύμης, σχεδόν μαστιχωτή, που κάνει από τις πιο ωραίες, θρεπτικές και χορταστικές πίτες που θας φας ποτέ.

Ανοίγει πολύ εύκολα, με μεγάλο ή μικρό πλάστη, αρκεί να αλευρωθεί καλά ή κάθε της πλευρά καθώς ανοίγει ώστε να μην σου κολλήσει στον πάγκο. Μην το παρακάνεις όμως- αν αλευρωθεί πολύ, τίναξέ την ελαφρώς πριν την ψήσεις στο αντικολλητικό.

Αραβική πίτα από γλυκοπατάτα, πρωινός καφέ ςκαι βιβλίο

Μια από τις τελευταίες φορές που τις έφτιαξα, απόλαυσα αραβική με καφέ και βιβλίο. Γεμιστή με φουντουκοβούτυρο, ψημένο μήλο, καρύδια και ξύσμα από λεμόνι. Κάτι ακόμα- τo book recommendation αυτής της περιόδου είναι το εικονιζόμενο, τουτέστιν το “Όταν το σώμα λέει όχι”. Ο Gabor Maté ασχολείται εκτενώς με το τραύμα και τη σύνδεση νου-σώματος και το βιβλίο είναι καταπληκτικό και χρήσιμο για πολλούς λόγους, και όχι μόνο γιατί διαβάζοντάς το μασούλαγα την αραβική και ένιωθε το μέσα μου ικανοποίηση από αυτό και μόνο.

Στο θέμα μας, jump to recipe:

Αραβική πίτα από γλυκοπατάτα

Μερίδες

4-5

αραβικές πίτες
Συνολικός χρόνος (λεπτά)

20

minutes

Υλικά

  • 200 γρ. γλυκοπατάτα λευκή

  • 100-120 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

  • αλεύρι για το άπλωμα της ζύμης

Εκτέλεση

  • Ψήσε την γλυκοπατάτα στο φούρνο, στους 180, για περίπου 40′, ώσπου να μαλακώσει τελείως.
  • Μόλις κρυώσει, ξεφλούδισέ την και βάλ’ τη σε ένα μπολ. Λιώσε την πολύ καλά με ένα πηρούνι.
  • Πρόσθεσε στο μπολ 100 γρ. αλεύρι. Ανακάτεψε πολύ καλά, μέχρι να απορροφηθεί όλο το αλεύρι. Αν η ζύμη κολλάει στα χέρια, πρόσθεσε λίγο ακόμα (20 γρ.), ώσπου να σχηματιστεί μια μαλακή μπάλα ζύμης που δεν κολλάει.
  • Άπλωσε στο πάγκο σου λίγο αλεύρι. Πάρε από την μπάλα ζύμης ένα κομμάτι σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού και τοποθέτησέ το πάνω στο αλεύρι, πατώντας το να ανοίξει ελαφρά. Γύρνα το ανάποδα και επανάλαβε. Άνοιξε με τον πλάστη τη ζύμη σε λεπτή πίτα, επαναλαμβάνοντας όποτε χρειάζεται το αλεύρωμα για να μην κολλάει στον πάγκο. Αν θες να δώσεις στρογυλό σχήμα, διάλεξε ένα στρογγυλό σκεύος στο μέγεθος που θες, π.χ. ένα μπολ, και πάτα το ελαφρώς πάνω από το φύλλο πίτας που έχεις ανοίξει. Ύστερα αφαίρεσε από γύρω τα κομμάτια που περισσεύουν και άσε την πίτα στην άκρη.
  • Επανάλαβε το προηγούμενο βήμα για την υπόλοιπη ζύμη.
  • Ζέστανε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και έπειτα χαμήλωσε σε μέτρια.
  • Ψήσε κάθε πίτα περίπου για ένα λεπτό (μέχρι να πάρει χρώμα) από κάθε πλευρά. Αναποδογύριζε κάθε φορά που θα αρχίσει η πίτα να φουσκώνει ανά σημεία σαν να κάνει φουσκάλες.
  • Μόλις κρυώσουν, αποθήκευσε τις πίτες σε σακούλα τροφίμων ή σε αεροστεγές γυάλινο δοχείο στο ψυγείο για 7-9 μέρες. Για σωστή αποθήκευση, δες το tip παρακάτω.

Σημειώσεις

  • Ανάλογα με το βάρος της γλυκοπατάτας, η αναλογία γλυκοπατάτα – αλεύρι μεταβάλλεται. Ε δεν είναι και δα και καμιά αστροφυσική η δήλωση αυτή, αλλά να, ένας γενικός κανόνας είναι ότι αρχικά μπαίνει πάντα τόσο αλεύρι όσο το μισό βάρος της γλυκοπατάτας. Για παράδειγμα, αν μια γλυκοπατάτα ζυγίζει 400 γρ. θα ξεκινήσεις με 200 γρ. αλεύρι. Στη συνέχεια θα προσθέσεις 20-30 γρ. αλεύρι για να σχηματιστεί η ζύμη σε μια μπάλα που δεν θα κολλάει, ούτε θα υπάρχει αλεύρι που δεν έχει απορροφηθεί.

Tips αποθήκευσης

Για να αποθηκευτούν οι πίτες σωστά, χρειάζεται να έχουν κρυώσει πολύ καλά προτού μπουν σε οποιοδήποτε σκεύος ή σακούλα αποθήκευσης. Επιπλέον, είναι σημαντικό αφού ψηθούν να απλωθούν μία μία και σε απόσταση πάνω σε σχάρα (μπορείς να χρησιμοποιήσεις την σχάρα του φούρνου), ώστε να στεγνώσουν και να κρυώσουν χωρίς να κρατήσουν υγρασία.

Με τι μπορώ να τη συνοδεύσω;

Well… θα μπορούσαμε να πούμε (σχεδόν) με οτιδήποτε αλμυρό ή γλυκό. Έδώ είναι κάποιες δικές μας προτάσεις:

Με αυγό ή μανιτάρια
-Οι αραβικές από γλυκοπατάτα είναι χορταστικές και συνδυάζονται τέλεια με ομελέτα που τυλίγεται μέσα τους ή γενικότερα με αυγό σε οποιαδήποτε μορφή.

- Μπορεί να αντικαταστήσει σε οποιαδήποτε συνταγή την αραβική πίτα εμπορίου, όπως σε αυτήν που είναι με αραβική με μανιτάρια, αυγό, πιπεριές και σάλτσα μουστάρδας.

Με σάλτσες
- Συνοδεύεται τέλεια με γέμιση της επιλογής σου και σάλτσα με ταχίνι και κάρυ ή κρεμώδες τυρί και πιπεριά Φλωρίνης.

Με κοτόπουλο
- Γεμιστή με κοτομπουκιές με κρούστα από φυστίκι Αιγίνης, ή με κοτόπουλο με πιπεριές Φλωρίνης.

Για γλυκό

- Αγαπημένοι συνδυασμοί, με γέμιση μους σοκολάτας με αβοκάντο και μπανάνα ή με κρέμα λεμόνι.

-Με φουντουκοβούτυρο ή αμυγδαλοβούτυρο και μελωμένα μήλα στην κατσαρόλα με μπαχαρικά.

Γίνεται και με άλλη γλυκοπατάτα, π.χ. πορτοκαλί;

Εκτός από λευκή, έχω δοκιμάσει να φτιάξω την αραβική πίτα με μωβ και πορτοκαλί γλυκοπατάτα. Έχω καταλήξει πως η πιο νόστιμη (αλλά και εύκολη) αραβική γίνεται με την λευκή, έπειτα με την πορτοκαλί και τελευταία με μωβ.

Παρόλο που της μωβ της έχω ιδιαίτερη αδυναμία ακόμη και για πρωινό με φυστικοβούτυρο, για κάποιο λόγο το άνοιγμα του φύλλου είναι ένα τσικ πιο ιδιότροπο. Η πορτοκαλί δε, είναι η αγαπημένη μου, αλλά όχι για αραβική. Για την γλυκιά πίτσα με σοκολάτα και αμύγδαλα όμως, ναι με χίλια!

Εμφάνιση Σχολίων (0)

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

Scroll To Top