Η Βέρα Μπογιάρη είναι το πρόσωπο πίσω από το Wasteless design, μία επιχείρηση που προσφέρει προϊόντα που διευκολύνουν και εμπνέουν έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής. Υφασμάτινες σερβιέτες, επαναχρησιμοποιούμενοι δίσκοι ντεμακιγιάζ, αδιάβροχες θήκες και νεσεσέρ.
Η πρώτη έρευνα για την απορροφητικότητα προϊόντων με πραγματικό αίμα περιόδου αντί νερού ή διεξήχθη μόλις μέσα στο 2023. Οι συμβατικές σερβιέτες περιέχουν πλαστικό και πολλές ακόμη έμμεσα ή άμεσα επιβλαβείς ή τοξικές ουσίες για τον ανθρώπινο οργανισμό, κάτι που τις καθιστά σαφώς ένα προϊόν που δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στην αγορά, πόσο μάλλον να διαφημίζεται ως ασφαλές.
Πίσω από τα προϊόντα, αυτό που επιπλέον προσφέρουν επιχειρήσεις όπως το Wasteless design, είναι ενημέρωση και συνεπώς οικειοποίηση με βιώσιμες επιλογές- και αυτό έχει τεράστια αξία από μόνο του.
Πλέον υπάρχουν περισσότερες επιλογές και σίγουρα επιχειρήσεις ή άνθρωποι που τις υποστηρίζουν, είτε ως καταναλωτές είτε ως παραγωγοί. Η ιστορία γράφεται ξανά και ξανά, από τον καθένα μας ξεχωριστά, και οι επιλογές μας είναι το μέσο γραφής της. Τα Ευ Talks όπως αυτό είναι εδώ για να αφηγηθούν ιστορίες για το γυναικείο σώμα, την περίοδο, ή ό,τι αφορά τις ζωές μας, που πλέκονται γύρω από έναν πιο φυσικό (και φυσιολογικό) τρόπο ζωής, σε ψυχολογικό, σωματικό ή συναισθηματικό επίπεδο. Ευχαριστούμε, Βέρα!
Table of Contents
Πες μας λίγα λόγια για το Wasteless design και τα προϊόντα του. Τι σε ενέπνευσε να το ξεκινήσεις;
To Wasteless Design ξεκίνησε από την ανάγκη μου να συνδυάσω τις γνώσεις από τις σπουδές μου στο σχέδιο μόδας με την αγάπη μου για το περιβάλλον. Από το 2014 εφάρμοζα σε προσωπικό επίπεδο την zero waste φιλοσοφία και γνώριζα ότι στο εξωτερικό υπάρχουν υφασμάτινες σερβιέτες που όμως σχεδιαστικά και σαν υλικά δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές που θα ήθελα εγώ ώστε να είναι ό,τι καλύτερο για το σώμα μας και το περιβάλλον.
Έτσι, το 2018 αποφάσισα να ιδρύσω το Wasteless Design και να προσφέρω επαναχρησιμοποιήσιμα προϊόντα με zero waste σχεδιασμό και φυσικές, βιολογικές και υποαλλεργικές πρώτες ύλες. Εκτός από τις υφασμάτινες σερβιέτες και τα σερβιετάκια κατασκευάζουμε νεσεσέρ και θήκες για την αποθήκευσή τους, αλλά και μαντηλάκια καθαρισμού προσώπου.
Τι είναι ο “zero waste τρόπος ζωής”; Από πού μπορεί να ξεκινήσει κάποιος που ενδιαφέρεται να στραφεί σε πιο βιώσιμους τρόπους ζωής;
Ο zero waste τρόπος ζωής έχει ως στόχο την μείωση των απορριμμάτων που παράγουμε και του περιβαλλοντικού αντικτύπου που έχουμε στον πλανήτη. Κάποιο άτομο που ενδιαφέρεται να υιοθετήσει αυτό τον τρόπο ζωής μπορεί να αντικαταστήσει τα προϊόντα μίας χρήσης, και ειδικά όσα περιέχουν πλαστικό, με επαναχρησιμοποιήσιμα. Υπάρχουν και πολλοί άλλοι τρόποι για να μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα όπως να μειώσουμε την σπατάλη φαγητού ή να μετακινούμαστε με πιο οικολογικά μέσα μεταφοράς.
Φυσικά δεν χρειάζεται να αλλάξουμε τα πάντα με τη μία, το κάθε άτομο ανάλογα με την καθημερινότητα του και τον τρόπο ζωής του μπορεί να εντοπίσει με ποιους τρόπους επιβαρύνει περισσότερο τον πλανήτη και να ξεκινήσει από εκεί – π.χ. αν παίρνετε κάθε μέρα καφέ σε πλαστικό ποτήρι πάρτε ένα πολλαπλών χρήσεων και χρησιμοποιείτε αυτό, αν έχετε παρατηρήσει ότι πετάτε φαγητό κάθε εβδομάδα προγραμματίστε καλύτερα τα ψώνια και τα γεύματά σας κ.ο.κ.
Μπορεί να φαίνονται μικρές αλλαγές αλλά όταν εφαρμόζονται συστηματικά και υιοθετούνται από ολοένα και περισσότερα άτομα μπορούν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο.
Ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι να επιλέξει μια γυναίκα υφασμάτινες σερβιέτες αντί κάποια συμβατική του εμπορίου;
Οι υφασμάτινες σερβιέτες του Wasteless Design εκτός του ότι είναι καλύτερες για το περιβάλλον είναι καλύτερες και για την υγεία αλλά και μας εξοικονομούν χρήματα. Οι σερβιέτες μίας χρήσης περιέχουν ουσίες όπως η δισφαινόλη (BPA), οι φθαλικοί εστέρες (phthalates), η διοξίνη, υπολείμματα φυτοφαρμάκων και συνθετικές κόλλες και αρώματα. Οι ουσίες αυτές έχουν συνδεθεί με γυναικολογικά προβλήματα, ορμονικές και αναπτυξιακές διαταραχές και ακόμη και την ανάπτυξη καρκίνου.
Οι δικές μας σερβιέτες που κατασκευάζονται από βιολογικά και υποαλλεργικά υλικά που αναπνέουν, δε δημιουργούν φαγούρα, εφίδρωση, δυσοσμία, ερεθισμούς ή αλλεργίες. Είναι δοκιμασμένες από γυναίκες με αλλεργίες αλλά και πολύ μεγάλη ροή και μας έχουν πει ότι είναι οι μόνες που δεν τους δημιουργούν πρόβλημα και δεν έχουν διαρροές.
Επιπλέον μας γλιτώνουν χρήματα που θα δίναμε σε προϊόντα μίας χρήσης καθώς με τη σωστή φροντίδα έχουν διάρκεια εώς και 5 χρόνια οπότε παίρνεται πίσω τα χρήματα σας και εξοικονομείτε χρήματα που θα δίνατε κάθε χρόνο σε προϊόντα μίας χρήσης.
Το Wasteless design είναι μια μικρή επιχείρηση στην οποία έχεις δώσει το 100% σου. Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που συνάντησες και ποια είναι μια συμβουλή που θα έδινες σε ανθρώπους που ονειρεύονται να δημιουργήσουν τη δική τους;
Η μεγαλύτερη πρόκληση που συνάντησα είναι ότι δεν υπάρχει καμία στήριξη σε νέες επιχειρήσεις και δεν είχα στην κατοχή μου, ούτε είχα πρόσβαση σε κάποιο κεφάλαιο οπότε όλα έγιναν και γίνονται με baby steps. Ειδικά τα πρώτα χρόνια αφιέρωσα πάρα πολύ χρόνο και ενέργεια και έκανα πάρα πολλές προσωπικές θυσίες για να χτίσω το brand και να το φέρω εδώ που έχουμε φτάσει 5 χρόνια μετά.
Το να έχεις δική σου επιχείρηση θέλει γερό στομάχι, επιμονή και υπομονή. Συνέχεια θα προκύπτουν εμπόδια που πρέπει να προσπεράσεις και προβλήματα που πρέπει να λύσεις οπότε η ψυχραιμία και η προσαρμοστικότητα είναι απαραίτητες δεξιότητες που πρέπει να καλλιεργηθούν. Κάτι άλλο που με δυσκόλεψε πολύ είναι ότι προσπαθώ να χρησιμοποιώ τα καλύτερα και πιο οικολογικά υλικά και να προσφέρω την πιο ποιοτική κατασκευή ενώ παράλληλα θέλω να κρατάω τις τιμές των προϊόντων μου προσιτές.
Αυτό έχει στενέψει πάρα πολύ τα περιθώρια κέρδους της επιχείρησης και έχει κάνει το εγχείρημα πολύ δύσκολο επιχειρηματικά αλλά δε θα μπορούσα να το κάνω με άλλο τρόπο και να έχω τη συνείδηση μου καθαρή ούτε ξεκίνησα αυτή την εταιρεία με σκοπό να γίνω πλούσια. Οπότε αν θέλετε να έχετε μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους σκεφτείτε πολύ καλά τα κόστη σας και τις τιμές που θέλετε να έχετε εξ αρχής.
Η προσωπική ανάληψη ευθύνης και η προσωπική δράση είναι κάτι που τοποθετείς στο κέντρο ενός τρόπου ζωής που μπορεί να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο για κοινωνική αλλαγή. Σύμφωνα με την εμπειρία σου, τι παίζει ρόλο στην αδιαφορία ή παθητικότητα του κόσμου σε ό,τι αφορά ζητήματα οπως π.χ. η προστασία του περιβάλλοντος;
Αγαπάω πολύ την ευθύνη και πιστεύω πώς το κάθε άτομο μπορεί με τον τρόπο ζωής του και να έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο αλλά και να επηρεάσει και άλλα άτομα γύρω του συνεισφέροντας έτσι σταδιακά σε μία ουσιαστική κοινωνική αλλαγή. Πες με ρομαντική ή ιδεαλίστρια αλλά η αδιαφορία και η παθητικότητα δεν είναι κάτι που μπορώ να καταλάβω καθώς το μέλλον μας καθορίζεται από τις πράξεις μας στο παρόν.
Δεν μπορώ να αντιληφθώ πώς κάποιο άτομο μπορεί να μην το αφορά το να υπάρχει ένα καλύτερο μέλλον και για το ίδιο αλλά και για τις επόμενες γενιές. Για εμένα το να είμαι βίγκαν και 3 φορές την μέρα που τρώω ούτως ή άλλως απλά να φάω κάτι από φυτά ή το να πάρω μαζί μου επαναχρησιμοποιήσιμες τσάντες στο σούπερ μάρκετ και να αφιερώσω 1’ να ξεπλύνω μία υφασμάτινη σερβιέτα είναι το λιγότερο που μπορώ να κάνω.
Κάθε κοινωνική αλλαγή προς το καλύτερο έχει επιτευχθεί με σκληρούς αγώνες και αν δεν μπορούμε καν να αλλάξουμε το τι τρώμε ή πώς ψωνίζουμε που εγώ θεωρώ πως είναι κάτι παθητικό το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο. Για να αλλάξουμε τον κόσμο πρέπει να ξεκινήσουμε από τους εαυτούς μας όσο κλισέ και αν ακούγεται.
Η βιομηχανία της μόδας είναι μια βιομηχανία που συνδέεται με την εργασιακή εκμετάλλευση και την κλιματική αλλαγή. Ποιες πιστεύεις ότι είναι κάποιες ριζικές αλλαγές που χρειάζονται για να επαναπροσδιοριστεί το παθογενές κομμάτι της;
Και πάλι θεωρώ ότι η λύση είναι στα χέρια των καταναλωτών της μόδας που οφείλουν να πάψουν να στηρίζουν τις γνωστές εταιρείες με πάμφθηνα ρούχα που κανείς πλέον δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι δεν γνωρίζει υπό ποιές συνθήκες κατασκευάζονται. Δυστυχώς αυτές οι εταιρείες και τα άτομα που τις προωθούν μέσα από τα σόσιαλ μίντια έχουν δημιουργήσει την εντύπωση ότι και τα ρούχα είναι μίας χρήσεως που δεν είναι και μακριά από την αλήθεια καθώς με τόσο κακή κατασκευή πολλά φοριούνται μία μόνο φορά ή και ποτέ και καταλήγουν στις χωματερές.
Αν αντί να αγοράσουμε 5 ή 10 φορέματα από αυτές τις εταιρίες επιλέξουμε 1-2 καλά κομμάτια από ένα μικρό ηθικό και βιώσιμο τοπικό brand, και όχι κάποιο μεγάλο band που κάνει greenwashing βγάζοντας μία ΄eco’ κολεξιόν, κάνουμε ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Αν θέλουμε να διαθέσουμε λιγότερα χρήματα πάντα υπάρχει η επιλογή του second hand, η ντουλάπα μου αποτελείται αποκλειστικά από τέτοια κομμάτια τα τελευταία 10 χρόνια, που ευτυχώς πλέον είναι πάρα πολύ διαδεδομένο και στην χώρα μας και μπορεί κανείς να βρει ό,τι επιθυμεί.
Η μόνη λύση είναι να πάψουμε να στηρίζουμε εταιρείες γρήγορης μόδας και να στραφούμε σε ουσιαστικά ηθικές και βιώσιμες επιλογές καθώς και η βιομηχανία της μόδας ακολουθεί τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης. Επιπρόσθετα μπορούμε να στηρίξουμε πρωτοβουλίες όπως το Fashion Revolution και να απαιτήσουμε αλλαγές σε σχετικές πολιτικές και νόμους ασκώντας πίεση στους εκλεγμένους αντιπροσώπους μας και ψηφίζοντας ανθρώπους που μοιράζονται και προωθούν παρόμοιες αξίες.
Στο The Eudemonia αγαπάμε πολύ και το φαγητό, οπότε δεν μπορώ παρά να σου ζητήσω να μοιραστείς μαζί μας κάποιο αγαπημένο σου φαγητό και μια εικόνα που σου έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι “ναι, αυτό είναι ένα τέλειο μέρος/ συνθήκη για να απολαύσω φαγητό!”
Μου είναι λίγο δύσκολο να σου απαντήσω σε αυτή την ερώτηση καθώς δεν μου έρχεται στο μυαλό κάποιο αγαπημένο φαγητό. Θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε έχει φτιαχτεί με αγάπη, αγνά φυτικά υλικά και προσφέρει στο σώμα μου τη θρέψη και την ενέργεια που χρειάζεται για να με υποστηρίζει στην καθημερινότητα μου. Π.χ. μία φακοσαλάτα που ετοίμασα με φρέσκα υλικά για να φάω μετά το μάθημα γιόγκα φροντίζοντας έτσι τον εαυτό μου. Επίσης θα μπορούσε να είναι και ένας γύρος σόγιας που θα απολαύσω στο χέρι με καλή παρέα και μία όμορφη θεά καθώς αυτό θα θρέψει και την ψυχή μου.