The Ευ Τalk ft. Ida, δημιουργό της πλατφόρμας Playground

The ευ talk με την Ida, δημιουργό της πλατφόρμας Playground, που συνδυάζει εργασία με χαρά

Η Ida είναι το πρόσωπο πίσω από την Playground, μια πλατφόρμα ‘κατά της αναβλητικότητας’. Η Playground δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της καραντίνας με στόχο να βοηθήσει όσους δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν τα πρότζεκτ τους ή απλά αναζητούν κίνητρο και κάποιον/α να μοιράζονται τους επαγγελματικούς τους στόχους, αναζητώντας τρόπους να συνδυάσουν εργασία με χαρά. Όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα (το αγαπώ αυτό το απόσπασμα):

δεν χρειάζεται να παίρνουμε τους εαυτούς μας τόσο στα σοβαρά προκειμένου να είμαστε σοβαροί επαγγελματίες

Στην ιστοσελίδα θα βρεις και πληροφορίες για το πρότζεκτ “Coworking Island life”, που απευθύνεται σε όσους έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν εξ’αποστάσεως. Οργανώνεται στο νησί της Ικαρίας και πέρα από την δυνατότητα να δουλέψεις μαζί με άλλους ψηφιακούς νομάδες, περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως surfing, pilates και άλλα- ένας ακόμη τρόπος, δηλαδή, να συνδυαστεί εργασία με παιχνίδι!

1. Ida, πες μας τα βασικά για το πώς λειτουργεί η πλαρφόρμα Playground.

Ναι! Το Playground είναι μια εν μερει ‘σοβαρή’ και εν μέρει ‘παιχνιδάρικη’ πλατφόρμα που βοηθάει ανθρώπους να δουλέψουν πάνω σε πρότζεκτ που είναι σημαντικά γι’αυτούς. Πιστεύω ότι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ιδέες και πράγματα που θέλουμε να δημιουργήσουμε ή να δοκιμάσουμε, αλλά δυστυχώς πολλοί μένουν στην θεωρία. Αναβάλλουμε. Τι θα γινόταν όμως αν αλλάζαμε αυτή τη διάθεση και μετακινούμασταν από την υπερανάλυση και το overthinking σε μια διάθεση που εμπεριέχει ενθουσιασμό και το mindset του ‘ας το δοκιμάσουμε!’;

The ευ talk with Ida, creator of the anti-procrastination platform 'Playground'
The ευ talk with Ida, creator of the anti-procrastination platform ‘Playground’

2. Ποιοι είναι 2-3 κοινοί τρόποι ή πεποιθήσεις που μας μπλοκάρουν ή εμποδίζουν από το να απολαμβάνουμε περισσότερο την επαγγελματική μας ζωή;

Συνήθω αναβάλλω πράγματα όταν με τρομάζει το να κάνω το πρακτικό βήμα. Οπότε αυτό που βοηθάει είναι να κάνεις αυτό το πολύ μικρό αρχικό βήμα, ώστε να ξεκινήσεις απλά τη διαδικασία. Υπάρχει αυτή η ατάκα που λέει ‘ξεκίνα ξεκινώντας’ (start by starting), που πάντα με κάνει να χαμογελάω.

Η επιστήμη μας λέει πως εκτός από τον φόβο, επίσης νιώθουμε μπλοκαρισμένοι όταν δεν είμαστε σίγουροι για το τι πρέπει να κάνουμε (δεν έχουμε διαύγεια) ή όταν αυτό που χρειάζεται να κάνουμε φαντάζει τεράστο σε δυσκολία ή είναι πολύ απαιτητικό ή απλά βαριόμαστε να ασοχληθούμε μαζί του. Αναλόγως την περίπτωση, υπάρχουν πολλές στρατηγικές με τις οποίες μπορεί να ‘παίξει’ κανείς, αλλά γενικότερα, βοηθάει πολύ το να δείχνει κανείς συμπόνια και κατανόηση προς τον εαυτό του/της.

The Ευ Τalk ft. Ida, δημιουργό της πλατφόρμας Playground

3. Γιατί είναι σημαντικό να διατηρούμε μια διάθεση για ‘παιχνίδι’; Ποιο είναι το αντίθετο αυτής της διάθεσης για σένα;

Το παιχνίδι είναι πολύ βοηθητικό και για τους ενήλικες! Έχει εφαρμογή σε πολλά επίπεδα της ζωής ή στην καθημερινότητα, π.χ. όταν πλένω τα πιάτα βάζω ένα τραγούδι και παρατηρώ πόσα προλαβαίνω να πλύνω μέχρι να τελειώσει. Με τρομάζει το να γράψω ένα άρθρο; Φαντάζομαι ότι συμμετέχω σε παιχνίδι ρόλων και είμαι δημοσιογράφος. Εννοείται δεν μπορούμε να είμαστε πάντα σε αυτή τη διάθεση, είναι ανθρώπινο να έχουμε τα ‘πάνω’ και τα ‘κάτω’ μας, αλλά το να διατηρούμε την περιέργειά μας, μας χαλαρώνει.

Το αντίθετο αυτή ςτης διάθεσης θα ήταν η τελειομανία. Υποφέρω και εγώ από αυτήν, και γι’αυτό το να έχω ένα ‘playground’ (μια ‘παιδική χαρά’) είναι κάτι σαν μια είδους φιλοσοφία που μου υπενθυμίζει τι είναι πραγματικά σημαντικό και με ενθαρρύνει να μην παίρνω τα πράγματα τόσο στα σοβαρά.

4. Μοιράσου μαζί μας ένα αγαπημένο σου tip παραγωγικότητας.

Δούλεψε λιγότερο 🙂 . Έχω μάθει πλέον πως είμαστε πιο παραγωγικοί και μπορούμε να δουλέψουμε πιο συγκεντρωμένα 4-5 ώρες. Προσωπικά νιώθω πιο παραγωγική τις πρωινές ώρες, οπότε ‘κλείνω’ αυτές τις ώρες για δουλειές που απαιτούν πολλή συγκέντρωση και τις υπόλοιπες ώρες ασχολούμαι με περσισότερο οργανωτικά ή πιο εύκολα tasks. Οπότε το tip μου είναι να διαχωρίζουμε τα tasks που απαιτούν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση από εκείνα που είναι πιο εύκολα και να οργανώνουμε το πλάνο μας αντίστοιχα.

5. Ποια χρώματα, σχήματα ή εικόνες σου έρχονται πρώτα στο μυαλό ακούγοντας τη λέξη ‘παιχνίδι΄ και γιατί;

Δεν ήμουν ποτέ πολύ καλή στη ζωγραφική :). Αλλά υποθέτω θα ήταν κάτι ανοργάνωτο, ίσως με αστέρια ή το μπλε της θάλασσας. Για κάποιο λόγο αυτή η ερώτηση με ταξιδεύει στην Ικαρία και σε εικόνες από τη ζωή στο νησί. Πήγα εκεί για 5 ημέρες και τελικά έμεινα 2 μήνες με το λαπτοπ μου. Είναι ένα ιδιαίτερο, άγριο μέρος όπου μπορείς απλά να υπάρχεις και να χαλαρώνεις χωρίς να ανησυχείς πολύ για το ‘τι θα γίνει΄. Εάν ανήκεις σε αυτούς που μπορούν να δουλεύουν εξ αποστάσεως, θα με βρεις εκεί τον Ιούλιο!

The Ευ Τalk ft. Ida, δημιουργό της πλατφόρμας Playground

Photo by Annie Spratt on Unsplash

Εμφάνιση Σχολίου (1)
  • Πόσο ταυτίστηκα με το: “Το αντίθετο αυτής της διάθεσης θα ήταν η τελειομανία. Υποφέρω και εγώ από αυτήν, και γι’αυτό το να έχω ένα ‘playground’ (μια ‘παιδική χαρά’) είναι κάτι σαν μια είδους φιλοσοφία που μου υπενθυμίζει τι είναι πραγματικά σημαντικό και με ενθαρρύνει να μην παίρνω τα πράγματα τόσο στα σοβαρά.”

    Ταυτίστηκα επίσης με το: “Προσωπικά νιώθω πιο παραγωγική τις πρωινές ώρες, οπότε ‘κλείνω’ αυτές τις ώρες για δουλειές που απαιτούν πολλή συγκέντρωση και τις υπόλοιπες ώρες ασχολούμαι με περισσότερο οργανωτικά ή πιο εύκολα tasks.”

    Αυτό κι αν ήταν κάτι που μου πήρε αρκετά χρόνια για να καταλάβω, καθώς πίστευα [κάποτε] πως όσο πιο πολύ δουλεύεις, τόσο πιο γρήγορα θα επιτύχεις. Έως ότου έμαθα το ακριβώς αντίθετο.

    Εξαιρετικές ερωτήσεις και πολύ ωραία η συνέντευξη, αναμένουμε για τις υπόλοιπες που θα ακολουθήσουν (σε συνδυασμό πάντα με τις γευστικές συνταγές).

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

Scroll To Top