Τάρτα με κολοκύθα, κινόα και χαλούμι

Τάρτα με κολοκύθα, κινόα και χαλούμι

Υλικά

Για το φύλλο -ίδιο με της απιθανούτσικης πίτας με λάχανο, καρότο και καρύδια, παρόλο που δεν είναι για τάρτες, αλλά είναι εύκολο και με βολεύει. Οπότε για οδηγίες δες εδώ ή αν προτιμάς, χρησιμοποίησε κάποιο έτοιμο φύλλο.

  • 320 γρ. αλεύρι ζέας ή γ.ο.χ.
  • 20 γρ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. χλιαρό νερό
  • αλάτι

Μπεσαμέλ -ή έστω τύπου, μια εύκολη εκδοχή που κάνω πάντα και δεν με προδίδει ποτέ. Για οδηγίες δες εδώ.

  • 1 λίτρο γάλα
  • 120 γρ. αλεύρι
  • 200 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
  • μοσχοκάρυδο

Για τη γέμιση και το στόλισμα

  • 140 γρ κινόα
  • 400 γρ. κολοκύθα κομμένη σε μικρά κυβάκια, αλλιώς δεν θα ψηθούν καλά
  • 50 γρ. cranberries ή σταφίδες- χωρίς ζάχαρη
  • χαλούμι προαιρετικά και στη γέμιση -εκτός από πάνω- ή τριμμένη φέτα/κάποιο τυρί που προτιμάς
  • λίγο αποξηραμένο θυμάρι

Συνταγή

  1. Ξεκίνα με το φύλλο. Άνοιξε 2 φύλλα ακολουθώντας τις οδηγίες, για μεσαίο ταψί. Λάδωσε ελαφρώς τον πάτο του ταψιού σου και άπλωσε τα. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που χρησιμοποιήσεις έτοιμο φύλλο.
  2. Κάθάρισε και ψιλοκόψε την κολοκύθα και άδειασε τα κομμάτια σε ένα μπολ. Άνοιξε και το φούρνο να προ-θερμαίνεται, στον αέρα, στους 1οχτώ0, που θα πει εκατόν ογδόντα, αλλά βρήκε ώρα να χαλάσει το οχτώ στο λαπτόπι μου, έλεος.
  3. Πρόσθεσε στο μπολ την κινόα και λίγο αποξηραμένο θυμάρι. Άσε το μπολ στην άκρη.
  4. Συνέχισε ετοιμάζοντας την μπεσαμέλ. Τοποθέτησε ένα λίτρο γάλα σε μεσαία κατσαρόλα ή μεγάλη και άναψε το μάτι σε υψηλή θερμοκρασία. Όταν το γάλα αρχίσει να ζεσταίνεται, αλλά όχι να βράζει, άδειασε λίγο από το αλεύρι και ξεκίνα να ανακατεύεις πολύ καλά με έναν αυγοδάρτη ή μια κουτάλα. Στο μεταξύ χαμήλωσε και το μάτι σου λίγο, μην είναι στο τέρμα δηλαδής. Αν π.χ.το τέρμα είναι και το είχες εκεί, βάλε 7. Συνέχισε να αδειάζεις σταδιακά το αλεύρι και να ανακατεύεις συνεχώς-θέλει λίγο φροντίδα παραπάνω, αλλά τραστ μι, αξίζει. Όταν αρχίσει να πήζει και να γίνεται σαν κρέμα, συνέχισε λίιγο ακόμα και έπειτα απομάκρυνε από τη φωτιά. Άδειασε τυρί και μοσχοκάρυδο, ανακάτεψε και πάρε 1-2 λεπτά να απολαύσεις το μαστιχωτό αυτό κρεμώδες υπέροχο που μόλις έφτιαξες.
  5. Άδειασε την μπεσαμέλ σου στο μπολ με την κολοκύθα κλπ. και ανακάτεψε πολύ καλά. Έπειτα όλο αυτό, άδειασε το στο ταψί σου και άπλωσε το ομοιόμορφα.
  6. Πασπάλισέ το με λίγο ακόμη τριμμένο τυρί, άπλωσε και φετούμπες χαλούμι, και ξανά λίγο τριμμένο τυρί με θυμάρι. Αν το φύλλο σου περισσεύει στο πλάι, τύλιξε το να αγκαλιάσει την φαγητάρα σου και βάλ’τη στο φούρνο.
  7. Ψήσε για περίπου 45′, αυτό αναλόγως τον φούρνο, αλλά ώσπου να πάρει χρώμα το χαλούμι, να τραγανίσει το φύλλο, να μαλακώσει η κολοκύθα και να βράσει η κινόα στην κρέμα.

Άφησε να κρυώσει τελείως πριν την κόψεις/απολαύσεις, ώστε να στερεωθεί, διαφορετικά θα τρέχει η κρέμα και ίσως αυτό να μην σε βολέψει.

Δεν ήταν και τόσο μπελαλίδικο α? Ναι, για κάποιο λόγο αυτή τη στιγμή δεν θέλει να βάλει ούτε το ελληνικό ερωτηματικό και μην σου πω και 2-3 ακόμη δεν λειτουργούν, οκ οκ, έχω όμως ταρτάρα να με περιμένει.

Σαν τιπ

Αν δεν σου αρέσει με τίποτα η κινόα, δοκίμασε να βάλεις άλλα λαχανικά π.χ. κολοκύθι ή ψίχα κοτόπουλο, μανιτάρια κλπ.

Καλή όρεξη, δοκιμή, ημέρα brave people -θαυμαστικό

Τάρτα με κολοκύθα, κινόα και χαλούμι
Scroll To Top