Δύο παιχνίδια ‘οπτικοποίησης’ και οι ερμηνείες τους

Αυτό το διάστημα διαβάζω, ταυτόχρονα με κάποια ακόμη τα οποία σκοπεύω να σας τα παρουσιάσω σε κάποιο επόμενο post, ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, σχετικά με τις ιστορίες, αυτές που λέμε στον εαυτό μας αλλά και όσες αφηγούμαστε σε τρίτους. Το βιβλίο αναλύει με θαυμάσιο τρόπο ‘πώς οι ιστορίες μπορούν να αλλάξουν τους ανθρώπους΄, όπως είναι και ο υπότιτλος. Σε κάποιο σημείο εμπεριέχει κάποια παιχνίδια ‘οπτικοποίησης’ ή ‘οραματισμού’ (ο αγγλικός όρος είναι visualizations), μέσα από τα οποία καλείσαι να χαλαρώσεις και να βάλεις την φαντασία σου να δουλέψει. Πάντα είχα ένα ενδιαφέρον για αυτού του είδους τα παιχνίδια, όχι ότι τα παίρνω τοις μετρητοίς, αλλά προσωπικά πάντα ανακάλυπτα κάτι ενδιαφέρον. Παίζεις λοιπόν; Πρόσεχε μόνο να διαβάσεις τις ερμηνείες μετά το ‘παιχνίδι΄. Αν σε διευκολύνει, μπορείς να καταγράψεις όποια πληροφορία σου έρχεται.

 1. Το δωμάτιο

Φαντάσου ότι για κάποιο λόγο χρειάζεται να περάσεις τρεις ολόκληρες μέρες μόνος/η, κλεισμένος/η σε ένα δωμάτιο. Το καλό της υπόθεσης είναι ότι μπορείς να σχεδιάσεις εξαρχής αυτό το δωμάτιο ακριβώς όπως το θέλεις, καθώς και να διαλέξεις όσα θέλεις να περιέχει. Μπορείς να προσαρμόσεις το μέγεθος, το σχήμα ή τη θέα του δωματίου, αν φυσικά θα έχει παράθυρα. Ακόμη μπορείς να διαλέξεις αν θα υπάρχουν έπιπλα και αν ναι πόσα, πώς και ποια θα είναι αυτά, τις ανέσεις που θα σου παρέχει το δωμάτιο αλλά και τα αντικείμενα που θα έχεις στη διάθεσή σου. Πάρε τον χρόνο σου να σκεφτείς πώς θα είναι το δωμάτιο αυτό και τι θα περιέχει.

 1. Το κουτί και το περιεχόμενό του

Βρίσκεις ένα μυστήριο, σφραγισμένο κουτί. Ξεκίνα να ξεκαθαρίζεις στο μυαλό σου ποιο είναι το μέγεθός του, το σχήμα του, το χρώμα του, αν είναι παλιό ή καινούριο, το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο, αν έχει διακοσμητικά στοιχεία ή όχι, οτιδήποτε. Πού μπορεί να το βρήκες και με ποιο τρόπο; Τι αισθάνεσαι που το έχεις στην κατοχή σου, είσαι περίεργος/η για το περιεχόμενό του; Τι άλλου είδους σκέψεις ή συναισθήματα σου δημιουργεί; Μήπως μπορείς να φανταστείς τι μπορεί να κρύβει πριν να το ανοίξεις; Είναι εύκολο ή δύσκολο να το ανοίξεις, χρειάζεσαι κάποιο αντικείμενο μήπως για να το καταφέρεις; Όταν το ανοίγεις, ποιο είναι το περιεχόμενό του;

 

 

Ερμηνείες

 1. Το δωμάτιο μπορεί να απεικονίζει μια εκδοχή του εαυτού σου ή μιας φάσης στην οποία βρίσκεσαι. Το αν διάλεξες να έχει θέα ή όχι, αλλά και το είδος της θέας που επέλεξες μπορούν να σου πουν πράγματα για όσα έχεις ανάγκη να ‘δεις’ αυτή τη στιγμή από τον κόσμο, να σου δείξουν πού έχεις ανάγκη να βρεθείς, αν βρίσκεσαι σε μια περίοδο ‘ανοίγματος’ ή αν είσαι κλεισμένος/η στον εαυτό σου. Έπειτα θα πρέπει να παρατηρήσεις αν επέλεξες αντικείμενα αποκλειστικά για να περάσεις τον χρόνο σου ή αν διάλεξες και κάποια αντικείμενα μέσα από τα οποία θα επικοινωνήσεις με κάποιον/α. Τι κριτήρια έθεσες για να επιλέξεις τα αντικείμενα του δωματίου; Είναι χρήσιμα και καλύπτουν τις βασικές σου ανάγκες, επέλεξες αντικείμενα για τον στολισμό του δωματίου ή είναι αντικείμενα τα οποία χρησιμοποιείς συχνά για να ‘προβάλεις’ κάποια πλευρά του εαυτού σου στους άλλους; Μήπως τα πρώτα αντικείμενα που σκέφτηκες είναι αυτά που αγαπάς να χρησιμοποιείς πιο συχνά; Ίσως να έχεις την ανάγκη να αυξήσεις τον χρόνο που αφιερώνεις σε αυτά. Όλα τα παραπάνω μπορεί να σου πουν κάποια πράγματα για τον χαρακτήρα σου ή τις ανάγκες σου τώρα, για το αν επιδιώκεις τακτικά κάτι από τον εαυτό σου, τη ζωή σου γενικότερα ή τους άλλους.

 

 

 1. Το κουτί είναι πιθανόν να συμβολίζει μια πιθανότητα που θα ήθελες να βγει αληθινή ή και όχι, ή μια προσδοκία που έχεις από τον εαυτό σου ή κάποιον άλλο. Τα συναισθήματα που σου δημιουργεί μπορεί να σημαίνουν ότι αδημονείς για κάτι ή έχεις βάλει κάποιο στόχο και επιθυμείς να τον πετύχεις, ή ακόμη και ότι φοβάσαι να αναλάβεις μια καινούρια ευθύνη ή να έρθεις αντιμέτωπος/η με κάτι. Το πόσο εύκολο ή δύσκολο φαντάστηκες το άνοιγμα του κουτιού μπορεί να δείχνει το πόσο δύσκολο ή εύκολο σου φαίνεται να πετύχεις κάτι που θέλεις τώρα. Αν δεν ήθελες να ανοίξεις το κουτί, ίσως να διαισθάνεσαι ότι δεν είναι η ώρα να συμβεί κάτι που έχεις στο μυαλό σου ή απλά φοβάσαι να προχωρήσεις σε κάτι. Αν πάλι δεν ήθελες να μαντέψεις το περιεχόμενό του και ήθελες να είναι μια ευχάριστη έκπληξη, μπορεί και στη ζωή σου να έχεις ανάγκη από το να ανακαλύψεις κάτι καινούριο που θα φέρει μια αλλαγή.

Εμπνευσμένες από το βιβλίο ‘Transforming Tales’ του Rob Parkinson

 

 

 

 

2 Comments

 1. Melenia 18 Φεβρουαρίου, 2018 at 1:17 πμ

  Ωραία ιδέα 🙂 Thanks for sharing Pola!

  Reply
  1. Pola 18 Φεβρουαρίου, 2018 at 8:07 πμ

   Ευχαριστώ Μελένια! ❤

   Reply

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *